Csillagvirág Művészeti Modellóvoda

 

Így fedezzük fel a világot!

CSILLAGVIRÁG MŰVÉSZETI MODELLÓVODA

születésnapi köszöntése

- óvodai jeles nap -

„Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal; tehát az ünneppel.”

(Márai Sándor)

 

Óvodánk 55. születésnapját ünnepeltük egész szeptember hónapban; péntekenként programokkal kedveskedtünk óvodás gyermekeinknek és családjaiknak, Csillagvirágos módra: Az óvodakertben, a Moccantó Népi játszó sokféle játékában kipróbálták ügyességüket, erejüket; s bátorságukat is próbára tették. MárkusZínház (Pécs) Vitéz László – vásári bábjátékán nagyokat kacagtak, s együtt segítettek „Lájszlónak” a gonosz legyőzésében. Csillagvirágos táncházban ünnepeltek, mulatták magukat. Kézműveskedtek Pappné Erős Judit fazekas és az óvó nénik segítségével. Részt vettek a Csillagvirágos mérföldkövek – 55 év – óvodatörténeti, őszi évszaknyitó Óvoda Galéria tárlat megnyitásán. Lakos Mónika óvó néni furulya muzsikájában gyönyörködtek, majd közösen énekeltek, és a felnőttek vidám történeteit hallgatták a régi ovisokról. Az 55 év történéseit bemutató kiállításon szüleikkel együtt megismerkedtek múltbéli neves tárgyakkal/pl. Rózsika néni kispárnájával, Anikó és Marcsi néni ikerbabáival, játékokkal, érdekes módszertani eszközökkel. Felnőttek közvetítésével rácsodálkoztak a múlt történéseinek fontosságára, a tudás értékességére, megbecsülésére, melyek fontos része a családjaik múltjának, jelenének és jövőjének.

Miből lesz a cserebogár? - születésnapi köszöntő koncerten csodálattal hallgatták az iskolások/volt óvodások gyönyörű, Harmath Borbála klarinét, Szabó Anna zongora muzsikáját. Az óvoda 55. születésnapi gyertyagyújtásakor „Jöttem karikán” énekszóval köszöntöttek, mindnyájan együtt ünnepeltek, s elfogyasztották a tortát.

Kiállításon képeket nézegettek, s a régi, családtagjaikat, kedves ismerősöket fedeztek fel a fotó albumokban.

Az 55. éves születésnapi óvodai jeles napra meghívták családjukat, rokonaikat, ismerőseiket.

Az árnyas óvodakertben, a születésnapra érkezőket megörvendeztette „Adjon Isten jó napot, szép napot!”, köszöntő verssel Göndöcs Gábor Dominik, Virág Csenge Boglárka, majd az „Ég a gyertya ég, el ne aludjék” születésnapi köszöntő énekkel Balog Léna, Virág Csenge Boglárka. Meghallgatták „Csillagvirágos mérföldkövek”, id. Tengerdi Győző népzenekutató – helytörténetíró, Balatonkeresztúr, és Balatonmáriafürdő községekről írt monográfiájának felhasználásával; Ujságh Andrea óvodavezető - jeles napi gondolatait.

Együtt örvendeztek „Az óvoda ma, a művészeti nevelés közvetítésével”, Miókovics Eszter szülő - családok nevében köszöntő gondolatain; óvodai Szülök Közössége nevében óvodai dolgozóknak, nyugdíjasoknak virágos köszöntésén.

Megtapsolták „Érték és hagyományteremtés” - Galácz György polgármester úr ünnepi gondolatait. Figyelmesen hallgatták „Hálás köszönet az óvodás évekért”- Kovács József polgármester úr személyes emlékezését az óvodában töltött évekről, majd az óvodás gyermekeknek ajándékozott születésnapos tortán megcsodálták a gyertyákat, tűzijátékot, amit később közösen megkóstoltak. Megismerkedtek Molnár Erikával, a Marcali Óvodai Központ igazgatóhelyettesével. Gyermekek és felnőttek egy - egy szál virággal, csokorral köszöntötték, szeretettel megölelték utolsó munkában töltött napján Gaál Ottóné Rózsika óvó nénit.

Az ünnepséget követően, a születésnapi szíveslátás-vendéglátásban, mulatságban szüleikkel együtt jól érezték magukat, közösen tortát, finomságokat falatoztak, játszottak, népi muzsikát hallgattak, a családok jókat beszélgettek.

 

Köszönet a rendezvény támogatóinak: Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő községek önkormányzatai, Marcali Óvodai Központ; Szolgáltató Szervezet, Balatonkeresztúr; Településüzemeltetési Iroda, Balatonmáriafürdő; Szülői Szervezet, Csillagvirág Művészeti Modellóvoda; Csillagvirág Művészeti Modellóvoda apraja és nagyja; Fergeteges Forgatag Táncbarát Kör; Vári Zsuzsanna, Balatonmáriafürdő; Matyi papírbolt, Németh Zoltán, Rozner György, Váraljai Vivien, Varga József, Balatonkeresztúr.

 

Csillagvirág Művészeti Modellóvoda apraja és nagyja nevében:

Köszönjük mindazon szülőknek, a fenntartó önkormányzatoknak, vállalkozóknak, magánszemélyeknek, és további intézményi partnereinknek akik, támogatják, nagyszerű, jobbító szándékú törekvéseinket, hogy gyermekeinknek a világot szebbé tehessük, így mi, az óvodában dolgozó felnőttek, hittel, gyermekszeretettel cselekedhessünk, s óvodás apróságainknak a magyar nemzeti örökségünk kulturális kincseit átörökíthessük, erkölcsi értékrendünket tovább adhassuk.

 

Ujságh Andrea


ÓVODA GALÉRIA

BEMUTATJA

 

„Csillagvirágos mérföldkövek”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


- fotók, óvodai relikviák, dokumentumok –

ŐSZI ÉVSZAKI TÁRLATÁT

 

Múltidéző kiállításunkat külön szeretettel ajánljuk mindazoknak, akik az 55 év során segítették, támogatták intézményünket, illetve gyermekük neveléséhez intézményünket választották, ránk bízták legféltettebb kincsüket!

 

A kiállítás megtekinthető: 2017. október 30.


Így fedezzük fel a világot!

„Aki vesz, annak lesz, aki nem vesz annak nem lesz!”

Mihály-napi vásár magyar népszokás jeles napja

 

Csillagvirág óvodásként képesek voltunk:

* Gyűjtögetni a séták során, és/vagy otthonról hozni természet kincseit.

* A portékák készítése közben fejleszteni festési, ragasztási, szövési, nyomdázási, fűzési, képalkotási, nemezelési, mozaikkészítési, vágási technikánkat; gondolkodási műveltségünket, esztétikai érzékünket.

* Természet kincseivel játékokat játszani: gesztenyegurító, diódobáló, képalkotás terményekből.

* Természet kincseiből vásári portékákat készíteni: teknőst, mézes kalácsot, sünikét, savanyúságot, fűszeres virágot, katicabogarat, kis terítőt, gyöngykalárist, …

* Vásári árusoknak rigmust faragni, és a kisbíróval a kidobolást gyakorolni, majd versengéssel eldönteni kinek milyen tiszte lesz a vásárban.

* Őszi dalokat, mondókákat tanulni.

* Meghallgatni óvó néni szép énekét, versét a szüretről, az őszről.

* Mindennap őszi népi gyermekjátékokat játszani.

* Magyar népmese napján, A két kicsi bocs és a róka című magyar népmese óvónői bábjátékán nagyokat kacagni, s együtt vigasztalni a pórul járt bocsokat.

* Megismerkedni a Mihály-napi vásári népszokásokkal, a pásztorkodás jelentőségével, óvó néni elbeszélése alapján.

* Képeket nézegetni a régi Mihály-napi vásárokról.

* Mihály-napi táncházi mulatságban Baglas Néptáncegyüttes táncosainak népviseletét megcsodálni, gyönyörködni somogyi leány táncukban. A bemutató után együtt ropni, kicsik és nagyok a táncot.

* Meghívni családunkat, rokonokat, ismerősöket a vásárba.

* A vásárra szép, ünnepi ruhánkat felvenni.

* A vásárba érkezőket a nagyobbak Gaál Ottóné Rózsika és Juhászné Darázs Anikó óvó nénikkel együtt vidám őszváró játékkal megörvendeztetni.

* A vásár napján a vevőket vásári rigmusokkal csalogatni, majd a portékákat – rövid alkudozás után – gyümölcsre becserélni, „eladni”.

* A vásári forgatagban jól érezni magunkat.

* A pásztorkodás emlékére gyújtott Szent Mihály-napi tűz lángvirágaiban családom tagjaival együtt gyönyörködni, s pásztor muzsikát hallgatni.

* A vásárban kapott gyümölcsöket fajta szerint szétválogatni, és a később beérőket eltenni hűvös helyre. Gyümölcssalátát készíteni a nagyon friss gyümölcsökből. A vásárban kapott mézet, lekvárt, aszalt gyümölcsöket elraktározni.

* A mindennapi mese után gyümölcsöt kínálni társainknak.

 

Kónya Roland és Németh Ákos kisbírók

 

 

 

 

 

 

Re-Folk Népzene-Tűzugrás 2015

Mese kaland 2015. 06. 27

 

„Maskarások, bolondok, rázzátok a kolompot: Takarodjon el a tél, örvendezzen, aki él.”

Farka Farka – Húshagyó keddi vigasság is izgalmakban bővelkedett. Óvodába érkezés után mindenki kedve szerint, jelmezbe öltözött és ott folytathatta a mulatságot, ahol hétfőn abba hagyta. Óvónői előadásban: A tücsök és az egérke lakodalma mesét láthatták óvodásaink.

DSCF0098a

Maszkás felvonulásra indultunk: kolompokkal, fedőkkel és mindenféle zajkeltő hangszerekkel felszerelkezve csújjogatva végig jártuk a falut, és jó kívánságokkal, dalokkal, névcsúfolókkal köszöntöttük a „háziakat". Jó kívánságaink mellé, kis kuruzslással, „seprűzéssel" kiűztük mindenkiből a betegséget is. A beköszöntőkért szívesen fogadtunk el „adományokat". Vendéglátóink voltak: a Postahivatalban, a 8. sz. ABC-ben, a Takarékszövetkezetben, a Körjegyzőségen, és a Vári boltban. A felvonulásban, csujjogatásban mindenki kellemesen elfáradt. Finom ebéd után mese és pihenés várta gyermekeinket. Délután farsangi játékokkal: székfoglalóval, seprűtánccal mulattuk magunkat.

Köszönjük kedves vendéglátóinknak; és a szülőknek, hogy segítettek a farsangi hagyományok ápolásában, s gyermekeinknek örömet szereztek. Hisszük, közösen elértük célunkat; a farsangi napokban szerzett élmények, gyermekeinkben tovább erősítették a falu közösségéhez való tartozás érzését! További képek!

 

„Aki nem tud táncolni, menjen haza aludni!”

Farsang Farka – Maszka bál reggelén nagy volt az izgalom, kezdetét vette a mulatság. Végre mindenki jelmezbe öltözhetett: tündérek, királyok, pókemberek, supermanok, hercegkisasszonyok csodás ruháiba. Természetesen a felnőttek is jelmezt öltöttek-az óvoda „nagyjai" A tücsök és az egérke lakodalma című mese szereplőinek. Miközben mindenkinek farsangi arcfestés készült, a gazdagon megterített asztalnál gyermekeink falatozhattak, vagy vigadozhattak, táncolhattak.

DSCF0012a

A felvonulásban bemutatkozott minden jelmezes, majd sok játék várt a gyerekekre: találós kérdéseket lehetet kitalálni, táncos székfoglalóban, tréfás seprűtáncban; mókás vetélkedőben ügyeskedni. A mese és pihenés után farsangi dalokból összeállított - óvónői koncertet hallhatott a nagyérdemű. Végül táncházi mulatságban rophatta mindenki a táncot.

Köszönjük Tóth Gyuláné Marika néninek, nagymamának, hogy különféle, finom, farsangi fánkokkal kedveskedett óvodásainknak, s azokat jóízűen „elkóstolgathattuk", és a szülőknek, hogy segítettek a farsangi hagyományok ápolásában, s gyermekeinknek örömet szereztek. További képek!

 

„Egy, kettő, három, négy, mély lélegzetet végy. Rajta, pajtás, terpeszállás, törzsfordítás, térdhajlítás,”

Óvodás gyermekeink élményekkel teli tapasztalások folyamán megismerkedtek egészség megőrzéséhez szükséges helyes életmóddal.

Az ismereteket, tapasztalatokat gyűjtő sorozatot, - vidám, mozgásos családi programmal zártuk. A több éve hagyománnyá vált sportnapunkra, örömünkre sok család fogadta el meghívásunkat. Sportoltak velünk még unokatestvérek, nagymamák, baráti családok is. Ezen az izgalmas, nemes versengéssel teli délutánon, mindenkinek lehetősége volt a mozgásöröm megélésére, erejük, ügyességük, bátorságuk bizonyítására.

P1244763a

Játékos bemelegítés után kezdetét vette a Kalandtúra, melyben mindenki megtapasztalhatta mire képes, s az egyes állomások egy-egy részterületet fejlesztettek: lehetett kúszni, magasról ugrani, egyensúlyozni, csúszni, célba dobni, ugrálni...

Ezt követően az óvodai csoportok közötti sorverseny következett, ügyességi és tréfás feladatokkal tarkítva. A legnagyobb sikere a döntő feladatnak, a két csoport közötti kötélhúzásnak volt. Mindenki beleadott apait, anyait és így „dőlt" mindenki jobbra-ballra.

A játékos, vidám feladatok nagyon nagy figyelmet igényeltek mindenkitől, mert a szabályokat be kellett tartani, s az ügyességi feladatokat pedig pontosan végrehajtani, ha a csapatnak pontot akartak szerezni. A Borsika és Cimbora csapatoknak 100-100 pontot sikerült gyűjteni, így minden csoport nagy örömmel vehette át a megérdemelt oklevelet, gyermekeink pedig büszkén vehették át a „Hétügyes Kisasszony" és „Hétpróbás Lovag" címet és a vele járó aranyérmet.

A mozgás öröme, a közösen átélt élmények nagyon jó közösség formálók is, a családok, az óvodai csoportok, valamint a nagyobb közösség, a falu számára is.

Külön köszönetünket szeretnénk kifejezni a csodálatos, élményekkel teli sportnapért a Szolgáltató Szervezetnek, valamint segítőinknek, a Fergeteges Forgatag táncosainak.

Csillagvirág Művészeti Modellóvoda apraja és nagyja nevében köszönet mindenkinek, aki programjaink megszervezésében élményhez és tapasztaláshoz segítette óvodás gyermekeinket, s így településeinkhez erős gyökerekkel kötődhetnek! További képek!

 

„Fűben, fában az orvosság! Tisztaság, fél egészség!”

Óvodás gyermekeink élményekkel teli tapasztalások folyamán megismerkedtek az egészség megőrzéséhez szükséges helyes életmóddal: bőséges folyadék, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, tisztálkodás fontossága, pihentető alvás, vitaminok szedése, a rendszeres védőnői, orvosi, fogorvosi ellenőrzés, valamint a sok mozgás. Bepillantást nyertünk a védőnő, az óvoda orvos, a fogorvos és a patikus munkájába. Felfedezhették testük részeit, érzékszerveiket, s azok működését.

DSCF5828a

Csillagvirág Művészeti Modellóvoda apraja és nagyja nevében köszönet mindenkinek, aki programjaink megszervezésében élményhez és tapasztaláshoz segítette óvodás gyermekeinket, s így településeinkhez erős gyökerekkel kötődhetnek! További képek!

 

„Szép jel, szép csillag, Szép napunk támad, Szép napunk támad.”

P1000219a

Három királyok napján a közösen elkészített süvegekkel, Gáspár, Menyhért és Boldizsár „házról házra" jártak és a háziakkal együtt elénekelt népdallal, a magasba nyújtott csillaggal kívántak egészséget, s minden jót az újesztendőre. Ezzel a csendes hagyománnyal zártuk le az adventi időszakot.További képek!

©2020 Balatonmáriafürdő. Minden jog fenntartva

Search