Oldal kiválasztása

A Balaton környékének összehangolt szúnyoggyérítési munkái több évtizede a Balatoni Szövetség szervezésében valósulnak meg. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon egyedülálló területnagyságon, évente több alkalommal kerül elvégzésre biológiai lárvagyérítés, amely érinti a teljes Balaton régiót.

Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezései szerint a légi kémia kijuttatástechnológia, engedélyezett készítmény hiányában megszűnt.

Az alábbiakban a 2020. évtől alkalmazható szúnyogirtási technológiákat mutatjuk be:

Biológiai lárvagyérítés; földi, vagy légi kijuttatással
A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeinek vizébe. A Balaton térségében a légi kijuttatás a meghatározó. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

Kémiai szúnyoggyérítés; földi kijuttatással
A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószer kerül kijuttatására melyet a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével juttatják a célterületre. Az eljárás az alábbi módokon történhet:

  • Melegködképzéses technológia, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért alkalmazása forgalmas helyeken kevésbé javasolt.
  • ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért elsődlegesen ennek az eljárásnak az alkalmazása támogatandó.

A Balatoni Szövetség tagtelepülésein az ULV eljárást tervezzük alkalmazni, de szükség esetén lehetőség van melegködös kijuttatásra.

Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan. Hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás (az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs letális (halálos) hatása a készítményeknek).

A megelőző években alkalmazott légi kezelésekre tehát nincs már mód, a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni.

A kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy ők is sokat tehetnek a szúnyogok szaporodásának akadályozásáért épületeik környékén.

További információk: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Megszakítás