Oldal kiválasztása

Háziorvosi szolgálat

TÁJÉKOZTATÓ A BETEGSZÁLLÍTÁSRÓL

 A mentő- és betegszállítási feladatok 2008. január 1-jével történő szétválasztásával kapcsolatosan megkezdte működését az Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ).

Az OBSZ a betegszállítók irányító szervezete, mely biztosítja a folyamatos, 24 órás elérhetőséget, ügyeleti rendszerrel és a szállítások szükség és igény szerinti koordinálását.

Az OBSZ három, OEP által finanszírozott Somogy megyei tagszervezete végzi a megye betegszállító tevékenységét, az Egészségügyi Minisztérium honlapján megtekintető területi ellátási kötelezettséggel. A három tagszervezet: Pannon Mentő Kht., Kaposvári Egyetem Egészségügyi CentrumKaposi Mór Oktató Kórház.

Az OBSZ Somogy Megyei Irányító Szervezete a Kaposi Mór Oktató Kórház, a Dél-dunántúli Regionális Irányító Szervezete a Pannon Mentő Kht.

A megyei irányító központ koordinál, szállításokat átad és átvesz, szervezi a távolsági szállításokat és kapacitás átrendezéseket. Az irányító központok nem direkt hívás felvevők, ezt továbbra is a betegszállító szervezetek végzik.

Az OBSZ tagszervezeteinek működési ideje: 06-22 óráig tart, az ügyeletet 22-06 óra között a megyei irányító szervezet biztosítja.

A Somogy Megyei Egészségügyi Konzorcium keretében is együttműködő három tagszervezet közül a Kaposvári Egyetem és a Kaposi Mór Oktató Kórház 2008. január 1-től létrehozta közös diszpécser központját a Kórházban, és az ügyeleti betegszállítást közösen üzemelteti.

A központ 24 órán keresztül folyamatosan hívható telefonszámai:

06/20-492-2037, 06/30-619-9760.

 Az Országos Mentőszolgálattól a szállítást megrendelő a beteg állapotától függően a szakkíséretes betegszállítást (megfelel a két órán belüli mentőszállításnak) az azonnali vagy két órán belüli, vagy őrzött mentőszállítást kérheti.

Az Országos Betegszállító Szervezeteitől a szakkíséret nélküli, betegkísérővel vagy betegkísérő nélkül történő ülő- vagy fekvőbeteg szállításokat kérhetik, hat órán belüli, vagy 24 órán belüli teljesítéssel vagy időre kérve (programozottan).

Az OBSZ tagszervezetei a betegszállítást kizárólag orvos által rendelt Betegszállítási Utalványon tudják végezni. Ennek új formátumát a betegszállításról szóló 19/1998.(VI.03.) NM rendelet módosításáról szóló 6/2007.(XII.29.) EüM rendelet tartalmazza.

Tisztelettel kérjük a betegek türelmét az átállási időszakban.  Hangsúlyozni kívánjuk, hogy valamennyi szükséges szállítást elvégezzük és a szállítás késése miatt a Kórházban és az Egészségügyi Centrumban vizsgálat, kezelés nem marad el.

Kérem, kérdéseikkel a fent megadott két telefonszámon szíveskedjenek érdeklődni. A közeljövőben közvetlenül hívható vezetékes telefonszámot is közzéteszünk a Kórház és az Egyetem honlapján.

Kaposvár, 2008. január 2.

prof. Dr. Repa Imre

              főigazgató

Megszakítás