Oldal kiválasztása

KERÉKPÁROZÁS

Balatoni kerékpárút

Településeinken halad keresztül a tavat körül ölelő Balatoni Bringakörút. A kerékpárút egyik legszebb része Balatonberénytől Balatonmáriafürdő Hajóállomásig tartó rész, ahol a kerékpárosoknak lehetőségük van választani több vendéglátóhely és szálláshely kínálatából. A kerékpárút településeinken található többi szakaszán pedig elszórva találhatóak további szolgáltatók. A túra alkalmával 9 szabad, 2 fizetős és 1 naturista strand közül is válogathatnak a községeinken áthaladók.

Könnyed kirándulás: Balatonmáriafürdő –Balatonkeresztúr – Bokros-hegy
5 km

A kirándulást ajánlott gyalog illetve kerékpárral megtenni. A túra egyik legszebb része a Bokros-hegyen, a régi présházaknál található, ahol lélegzetelállító balatoni látkép tárul a szemünk elé. A legmagasabb pontja egy keresztnél van, amely a keresztúri templomtól induló dűlőúton haladva alig huszonöt perces sétával elérhető. (153 méter)

Bemelegítő biciklizés: Nyugati övcsatorna 15 km oda-vissza

útvonalak: Nyugati-övcsatorna keleti part – Kéthelyi híd – Nagy Berek – Kéthely – Balatonújlak – nyugati – övcsatorna nyugati part

Megjegyzés: A csatorna parti útvonalon gödrök is vannak, amelyek megnehezítik a közlekedést, illetőleg kihívást jelentenek a terepjárást kedvelőknek. Esős időszakban előfordulhatnak nagy tócsák is. Az útvonal további részei bármikor könnyen bejárhatók.

 Hamvas Béla túraútvonal – 5-10 km

Hamvas Béla (posztumusz Kossuth-díjas magyar író, filozófus, esztéta) 1945 nyarán írta a Bor filozófiája című művét Balatonberényben, néhány hónappal a II. világháború befejezése után, ennek tiszteletére őrzi a Bokros-hegyben kijelölt túraútvonal a kiváló író nevét.  Azoknak a turistáknak ajánljuk, akik szeretik a kisebb túrákat. A túraútvonal kitáblázásának köszönhetően, könnyedén bejárható a lenyűgöző kilátással és a múlt emlékeivel övezett kiránduló helyünk. Mountain bike-kal érdemes nekivágni a terepnek, ha a biciklizés szerelmesei vagyunk. A terület csak egy kis része aszfaltozott, illetve murvás, így kisebb kihívást kínál a bringások számára is.

    Megszakítás