Oldal kiválasztása

Címer és Logó

Címer leírása
Pajzs alakú címer, halványkék alappal, benne álló oroszlán és griffmadár. A két álló alak piros színű szőlőfürtöt tart. A két alak alatt úszó hal. A pajzs felett Balatonmáriafürdő felirat. A pajzsot két oldalt sárga, zöld szőlőlevelek, koszorú öleli.

Balatonmáriafürdő község címere az Andrássy család grófi címerpajzs alakja alapján készült. (A község lakói az alapító iránti tiszteletből, Széchényi Imre gróf feleségéről, Andrássy Máriáról nevezték el a községet Mária-telepnek, később Balatonmáriának, majd Balatonmáriafürdőnek.)

Az Andrássy család grófi címerében szerepel a griffmadár és az oroszlán, mint szimbólum. Az oroszlán az erő és a hatalom jelképe, a griffmadár részben szintén az erő, de legfőképpen a bölcsesség szimbóluma. A címer jelentése: bölcsességgel, erővel, hatalommal védeni a községet, a Balatont, a gazdaságot.

Az Andrássy család címerében látható 9 ágú, grófi korona elhelyezkedését követi a község nevének felirata, amely a címerpajzs felett nyújtottan helyezkedik el.

A kék színű alapon, bal oldalon álló arany griff és a jobb oldalon álló arany oroszlán vörös szőlőfürtöt tartanak közösen. A szőlő a község szőlészeti múltjára utal.
A griff és az oroszlán karmai alatt, jobb oldalra néző ezüst hal utal a Balatonra és a halászatra. A címerben a kék szín a Balaton kék vizét jelképezi.

A pajzs jobb és bal oldalát a szöveg kezdetétől és végétől, a betűmagasságot azok kétharmad részével mellettük felnyúló függőleges arany-zöld színű szőlőlevél-ornamentika zárja a pajzs alsó harmadáig. A szőlőlevél szintén a szőlőművelésre utal.

A helységnév betűi és a kontúrok feketék.

Balatonmáriafürdő település logójának leírása:

Egyszerűsített, geometriai formába, lekerekített négyzetbe foglalt kép, mely állandóságot, szilárdságot sugároz. Minimalista képi megjelenítés, mely a könnyebb megjegyezhetőséget, felismerhetőséget segíti, és alkalmazkodik a logó, mint egyedi azonosító készítésének szabályaihoz.

(Egyszerű, letisztult, érthető vonalas képek, színek megfelelő alkalmazása, kontrasztosság, a későbbi stílusirányzatoknak megfelelő változtatásának lehetősége, egyszerű felhasználhatóság stb.)

A négyzet egyharmadában, a kép bal oldalán elhelyezkedő jelképes nádas a Balaton környékén található nádasokra utal. Az alsó egyharmadban látható hullám, haladó periodikus mozgású, mely mindenek előtt a vizet, azaz ebben az esetben a Balatont és annak hullámzását jelképezi. A hullámon vitorlás található, azaz csak a vitorlás vitorláinak leegyszerűsített képei, utalva a tavon látható vitorlásokra. A választott betűtípus (ErikRtHnd_PFL) dinamikus és fiatalos, mely elsősorban a település nevét hivatott jelezni, és egyben utalás a nyári mozgalmasságra is.

A logó színei:

Az embléma színvilágát komplementer színek alkotják (kék komolyság stb., C:91, M:57, Y:21, K:1 és narancs nyár, lendület stb., C:0, M:63, Y:96, K:0), melyben az uralkodó kékfelület erőteljességét a narancssárga színnel szemben a hullám fehér színe kissé megtöri. Ebből adódik, hogy a fehér, együtt a narancssárgával segít egyensúlyi állapotba helyezni a kép színharmóniáját.

A logót tervezte: Csutorás Gábor

Megszakítás