Oldal kiválasztása

ÉRTÉKTÁR HÍREK

- Balatonmáriafürdői Helyi Értéktár Bizottság -

Bernáth Aurél és művészete a Port Étteremben

2024. március 7. óta látogatható a balatonmáriafürdői Port Étteremben a Bernáth Aurél életét, művészetét és a Balatonhoz fűződő kapcsolatát bemutató tablókiállítás.

A Taste Balaton Fesztivál keretében, a Port Étterem felkérésére született meg a kiállítás, amely a Marcali Múzeum és a Balatonmáriafürdői Helyi Értéktár együttműködésében valósult meg.

Március 13-án balatonkeresztúri általános iskolásoknak, míg március 15-én a fesztivál Hamvas Béla túrájának résztvevői számára dr. Huszár Mihály történész, kurátor tartott előadást. Ebben szó esett Bernáth Aurél Somogy megyének adományozott képeiről, a marcali szülőház helyén megújult állandó kiállítással rendelkező galériáról és a balatonmáriafürdői gyermekkorról, valamint a festőművész gasztronómiai témájú írásáról is.is. Március 19-én Samuné Bogyó Hajnalka, a Marcali Múzeum múzeumpedagógusa mesélt a festőművész életéről, a festmények témáiról és színvilágáról a balatonkeresztúri 2. osztályosoknak.

A tárlat szabadon látogatható március 30-áig.

2024. március 18.

Forrás: www.marcalimuzeum.hu 

A XIV. Balatoni Helytörténeti Találkozó Balatonmáriafürdőn
2023. október 14.

  1. okt. 14-én Balatonmáriafürdő volt a házigazdája a 2015-ben alapított, balatoni kutatással foglalkozó helytörténészek találkozójának. A Helytörténeti Gyűjtemény és Galériába közösségi termébe meghirdetett konferenciának a témája a Balaton tájának emberkéz általi átalakítása (mocsár és ingovány lecsapolások, Sió szabályozások, partfeltöltések, a hegyek bányászata) volt. A közel negyven fős találkozót Galácz György polgármester nyitotta meg, majd Huszár Mihály, a rendezvény házigazdája, az értéktár bizottság elnöke köszöntötte a megjelent kutatókat és érdeklődőket. (Az önkormányzat egy máriai logókkal ellátott noteszt ajándékozott minden vendégnek.) A találkozó ötletgazdája, alapítója és főszervezője Dr. Takács Gábor, Balatonedericsen élő egyiptológus, a Balaton helytörténeti irodalmának gyűjtője, örömét fejezte ki, hogy végre eljutott a rendezvény Balatonmáriafürdőre. Megköszönte az önkormányzatnak, hogy biztosította a helyszínt, a kávészünethez a szerény vendéglátást és az ebédet. A hagyományokhoz híven 10 órakor kezdődő konferencia a jelenlévők témához kapcsolódó hozzászólásaival kezdődött. Néhányan személyesen nem tudtak részt venni a találkozón, az általuk küldött szöveget Takács Gábor és Huszár Mihály felolvasta.

Az előadók sorát Benczik Ildikó értéktár bizottsági tag nyitotta meg, aki röviden bemutatta a máriai értékfeltárás munkáját, és szólt a helyi kulturális, szellemi és épített örökségeikről, így a vendégek képet kaphattak a helyszínről. Fringli Anett római villákkal kapcsolatos egyedülálló kutatásairól Takács Gábor beszélt, majd felhívta a figyelmet a tagtársak által elküldött és kiosztásra került írásos anyagokra. Ezután Huszár Mihály következett, aki röviden bemutatta Mária-telep és Balatonmária településképi változásait (homokturzás, kocsiút, vasút, szőlőtelepítés, parcellázás, partfeltöltés, övcsatorna). Simon Márta (Balatonszentgyörgy-Keszthely) egy verses költeménybe írt munkára hívta fel a figyelmet, amely a balatonújlaki Szabó Lajos Nagyberekkel kapcsolatos emlékeit örökítette meg. Őt követte Kovács Péter lellei könyvtáros, aki a balatonlellei vízlecsapoló társulatról tartott előadást. A konferencia első felének záró előadását Kiss László tartotta meg, aki a balatonszemesi üdülőtelep kialakításáról, a Hunyady család szerepéről és napjaink változásairól tartott vetített képes előadást. A kávészünetet követően Kovács Emőke (Siófok) mutatta be a megjelenés előtt álló „Balatoni értéktár – 200 év a Pannon Tenger múltjából” című könyvét. Őt követte szintén Siófokról Bognár Zoltán, aki a Sió csatorna szabályozásának történetéről tartott vetített képes előadást. Heinrich Pál (Balatonaliga) az aligai és világosi tájátalakításról beszélt. Ránky Péter elküldte a fényképeit, amelyek a balatonakarattyai vasút és alagútépítést mutatták be. Őt követte Tóth István Balatonkeneséről szóló szövege, amelyet Huszár Mihály olvasott fel. Polniczky József az előadásában a balatonalmádi vörös homokkő bányászat történetét ismertette. Ezt követően Takács Gábor tárta a hallgatóság elé a Müller Róbert és Albrecht Sándor által elküldött, a római kőemlékekről és az alsóőrsi kőbányászatról szóló tanulmányt. Iván Katalin „Egy Balaton-felvidéki lány emlékei a
tájátalakításról” című hozzászólását Huszár Mihály olvasta fel. Őt követte Takács Gábor, aki Kálóczi Kálmánnak a badacsonyi bányászattal kapcsolatos emlékeit ismertette. Igazi kuriózumként hangzott el hanganyag formájában Vigánti József hajósnak a badacsonytomaji bányászkolóniáról, a pálkövei bányáról és berakodóról, valamint az balatonedericsi partfeltöltésről szóló visszaemlékezése. Az utolsó előadó Töreky András volt, aki a Keszthelyi-hegység és a Tapolcai-medence bányászati helyeit vette számba. Végezetül Huszár Mihály olvasta fel Hársfalvi Györgynek a gyenesdiási murvabányáról írt gondolatait.

Ezután a társaság tagjai a Napsugár Étteremben ebédeltek, ahol kötetlen beszélgetés kezdődött. A konferencia zárásaként Huszár Mihály tárlatvezetést tartott az állandó kiállításban az érdeklődőknek.

A Balatoni Helytörténeti Találkozó mindig jó alkalmat biztosít az újabb kutatási eredmények megvitatására, az új könyvek bemutatására. Reméljük, hogy egy következő évben majd újra vendégül láthatjuk Balatonmáriafürdőn a helytörténészeket.

Köszönjük Balatonmáriafürdő Község Önkormányzatának támogatását, a munkatársak és az önkéntesek segítő munkáját.

Huszár Mihály
értéktár bizottsági elnök

A fényképeket Adrosics Erik készítette.

Helyi értékeink nyomában Balatonmáriafürdőn – projektzáró könyvbemutató
2022. június 30.

A Balatonmáriafürdői Helyi Értéktár Bizottság szervezésében 2022. június 23-án projektzáró rendezvényre került sor a Községházán, a Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria közösségi termében. A HUNG-2020/6418HF/590/2020 jelű hungarikum pályázati program keretében elkészült a Huszár Mihály – Benczik Ildikó: Helyi értékeink nyomában című könyv. A rendezvényen Galácz György polgármester köszöntötte a megjelent érdeklődőket. Az eseményen megjelent Zahorán-Széchényi Ákos, gróf Széchényi Imre dédunokája is. A kötet két szerzője ismertette az elmúlt év pályázati munkáját, és az előadásaikban betekintést nyújtottak a balatonmáriai helyi értékek feltárásába és publikálásába. Az elkészült kiadványt dr. Lukács Gábor egyetemi docens, általános campus főigazgató-helyettes (MATE Georgion Campusának) méltatta. A 120 oldalas, keménytáblás, színes könyv a helyi értékegybe gyűjtés folyamatát, a helyi identitás megerősítését szolgáló 30 éves munkát mutatja be. A kötet grafikai munkáit és tördelését Vass Lívia végezte. A kiadvány a keszthelyi Ziegler nyomdában készült 500 példányban.

A 2022 júniusában elkészült helytörténeti munka fontos állomás a helyi közösség történetében, egy hosszú folyamat lezárását jelenti. Balatonmáriafürdő Község Önkormányzatának a rendszerváltás óta fontos volt, hogy megemlékezzen jeles lakosairól, nyaralópolgárairól és ápolja a múltjának emlékeit.  Az elmúlt közel 30 évben emlékezetes programok, rendezvények valósultak meg, az elkötelezett személyek pedig kiemelten kezelték az ismeretterjesztést. A könyv bejárja ezt az utat, leírja ezt a folyamatot, az értékfeltárás lépcsőfokait sorra számba veszi. A kiadvány a település történetének leírását új adalékokkal gazdagítja és összefoglalja. A helyi értékek leírását tovább árnyalja és részletezi, további fotókkal gazdagítja és leírja. A könyvben külön fejezetben emlékeztek meg Bándi Margitról, akinek tevékenysége nagy hatással volt a térségünk közéletére, kulturális életére, valamint arról hogyan ösztönözte a helytörténeti kutatómunkát. A kötet mellékletében megjelenik néhány írás, esszé a településtörténet témakörében is. A szerzők külön fejezetben gyűjtötték össze a település érdekében végzett munkájukért kitüntetett személyek és közösségek névsorát is. A könyvet sok fotó illusztrálja, amelyek legtöbbje az Andrássy Mária Közösségi Ház archívumából származik.

A könyvbemutató során elhangzott, hogy a 2020-ban elnyert pályázat megvalósítási határideje a járvány időszak miatt többször módosult. A programok ugyan halasztást szenvedtek, de hiánytalanul megvalósultak. A projekt keretében vállaltak alapján elkészült egy ismeretterjesztő rövidfilm a helyi értékeinkről, amelyet az állandó kiállítás részeként lehet megtekinteni.

  1. augusztus 10-én időszaki értéktár kiállítás nyílt meg a Helytörténeti Gyűjtemény galériájában, amelyben tablók segítségével lehet megismerni a közös kincseinket.

Az értéktár bizottság tagjai 2021. szeptemberében a helyi gyűjteményben és az időszaki kiállításban a helyi idősek klubja tagjainak tárlatvezetéssel egybekötött előadást tartottak. Akadtak az idősek között olyanok, akik a családi emlékezet alapján még ki tudták egészíteni a látottakat, és felidézhették a gyerekkorukat. Egy következő klubnap alkalmából pedig helyismereti vetélkedőt szerveztek a klub tagjaival közösen a megszerzett ismeretek felhasználásával. Egy másik alkalommal a balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskolával együttműködve a helyi iskolásokat is meghívták múzeumlátogatásra, amely során megismerhették Balatonmáriafürdő történetét és a helyi értékeket. Később a községi és iskolai könyvtárban az értéktár bizottság tagjai helytörténeti vetélkedőt szerveztek számukra. A vetélkedő alkalmával Meretei Jánosné pedagógus, könyvtáros volt a segítségünkre.

A könyvbemutatót jóhangulatú kötetlen beszélgetés zárta. A könyvet a Községházán lehet majd beszerezni.

A Balatonmáriafürdői Helyi Értéktár Bizottság természetesen folytatja a munkáját, az elkövetkező években is várhatóak ismeretterjesztő előadások és időszaki kiállítások, valamint folytatódik az újabb helyi értékek gyűjtése, a Helyi Értéktár kibővítése is.

Benczik Ildikó – Huszár Mihály
Képek: Osvald Gábor

Megszakítás