Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves

Helyi klíma stratégiák kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása a Balaton dél-nyugati térségében

Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata és Balatonfenyves Község Önkormányzata 100%-os, vissza nem terítendő támogatás keretében 12,7 millió forintot nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „KEHOP-1.2.1-18 Helyi Klímastratégiák kidolgozása valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati kiíráson. A KEHOP-1.2.1-18-2018- 00098 azonosító számú, 12 709 980 Ft forint összköltségű projekt keretében beszerzésre kerül településenként egy-egy Steora Standard okospad. Helyi klímastratégia készül, valamint akcióprogramok keretében felhívják a lakosok figyelmét a klímaváltozás jelentőségére és fórumokkal tájékoztatókkal segítik a környezeti szemléletformálás megvalósításában.

A beruházás várható befejezési dátuma: 2020. október 31.

 A projekt keretében átfogó programsorozattal kívánják elérni a helyi intézményi szereplők, a lakosság, valamint a gyerekek szemléletformálását. Ehhez tájékoztató workshopokat, fórumokat tartanak, a gyerekek részére kreatív és játékos foglalkozásokat szerveznek.

A megvalósítás során nagy hangsúlyt fektetnek a mind a médiában, mind az írott sajtóban való megjelenésre. Előbbi esetén a projektet teljes mértékben elérhetővé és megismerhetővé teszik a községek honlapján. Utóbbi esetén a térségi jelentős magazinokban tesznek közzé cikkeket.

Az okospadok elsődleges funkciója, hogy a pad körüli klíma adatokat gyűjti és ezzel hozzájárul a környezet klíma változásainak nyomon követéséhez. Napelemes rendszerrel működik, ami a jelenlegi fejlettség alapján a legkörnyezetkímélőbb technológia, ezen felül alkalmas bármilyen elektronikai eszköz kábeles és kábel nélküli töltésére alkalmas, valamint internethozzáférést biztosít a felhasználók számára.

 A környezeti szemléletformálás minél hatékonyabb érvényesülését segíti a „ÖkoHős Kihívás” nevű mobilapplikáció. 

A projekt megvalósítása kapcsán érdemes figyelemmel kísérni a balatonmariafurdo.hu weboldalt, ahol minden információ egy helyen megtalálható, továbbá a programsorozathoz kapcsolódó részvételre is lehetőség nyílik!

További információ:
Babina Gabriella
babinagabi@balatonmariafurdo.hu
85-375-266

2020.01.08
Helyi klímatudatosságot erősítő programok megvalósítása Balatonfenyvesen – Balatonmáriafürdőn

Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn összevont közös klímastratégia készül. E projekt keretében tájékoztató, vitaindító előadást szerveztünk a helyi intézményi dolgozók, felső tagozatos tanulók bevonásával. Célként tűztük magunk elé, hogy a helyi lakosságot széles körben tájékoztatjuk az eseményekről. A figyelemfelkeltő előadás után workshop keretében klíma-totót is kitöltöttek a résztvevők. A rendezvény jó hangulatban zajlott, erősítette a generációk közötti kapcsolatot is.

Jól sikerült az óvodás – iskoláskorú gyermekek számára meghirdetett rajzpályázat is. Célunk volt, hogy rajzokban fejezzék ki gondolataikat a helyi környezeti hatások bemutatásával. Arra kértük a gyerekeket, hogy rajzolják le, hogyan képzelik el lakóhelyüket felnőtt korukban. A rajzokat szakmai zsűri értékelte, s a legjobb tíz rajz díjazásban részesült.

A díjazottak:

Asztalos Vivien, Balatonfenyvesi Kisfenyő Óvoda és Mini Bölcsőde
Schelhammer Zoltán, Balatonfenyvesi Kisfenyő Óvoda és Mini Bölcsőde
Kemény Kálmán Kolozs, Balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola, 4. osztály
Elekes Edina, Balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola, 3. osztály
Toronyi Molli, Balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola, 1. osztály
Hervai Máté, Csillagvirág Művészeti Modellóvoda, Balatonmáriafürdő
Gödöny Gabriella Flóra, Csillagvirág Művészeti Modellóvoda, Balatonmáriafürdő
Kósa Kitti, Balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskola, 4. osztály
Hervay István, Balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskola, 3. osztály
Horváth Péter, Balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskola, 2. osztály

A beérkezett rajzok az önkormányzatok Weboldalán és a pályázat saját Facebook oldalán megtekinthetők.

Facebook elérhetőség: Klímatudatosságot erősítő programok Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen

Programsorozatunk februárban interaktív foglalkozással folytatódik, melyeket az óvodákban és iskolákban szervezünk. Célunk, hogy a gyerekek megismerkedjenek az új fogalmakkal és a cselekvési lehetőségekkel a klímatudatosság jegyében.

Meretei Jánosné
Galáczné Paizs Anikó
Kovácsné Végh Diána