Oldal kiválasztása

TÁJÉKOZTATÓ AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL
2021
BALATONMÁRIAFÜRDŐ

A 498/2020.(XI.13.)   Kormányrendelet 2021. január 1. napjától a veszélyhelyzet megszűnéséig ismét felfüggesztette az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettséget.

2021. január 1. napjától a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig

  • az erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást a szállásadónak nem kell megállapítania, bevallania és megfizetnie,
  • az ebben az időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.

 BALATONMÁRIAFÜRDŐ TELEPÜLÉSEN  400 Ft/fő/vendégéjszaka az idegenforgalmi adó

Az április 20-án benyújtott és elfogadott törvénymódosítás értelmében, a veszélyhelyzet az őszi parlamenti ülésszak első napját követő 15. napig hatályban marad. (2021. szeptember 15-ig maradhat a veszélyhelyzet fent.) Ettől függetlenül a kormány dönthet úgy, hogy a veszélyhelyzetet hamarabb megszünteti és a vonatkozó rendeletek is hatályukat vesztik. Továbbá az idegenforgalmi adó fizetési mentesség is egyedi kormánydöntés alapján korábban megszüntethető.

Az idegenforgalmi adó “felfüggesztése” mit jelent?

  1. január 1-től a veszélyhelyzet ideje alatti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót nem kell megfizetniük amennyiben vendégéjszakát töltenek el Balatonmáriafürdőn.

Szállásadóként mit kell tenni, az idegenforgalmi adó felfüggesztése kapcsán?

Bevallási kötelezettségüket a továbbiakban is teljesíteni kell havonta, tehát a vendégéjszakák számát ugyanúgy rögzíteni kell és be kell vallani. Az idegenforgalmi adóbevallás nyomtatványon szereplő (megjelenő) tételes adó összegét viszont nem kell befizetni 2021. január 1-től a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Amennyiben nem volt bevallani való vendégéjszaka, arra a hónapra továbbra sem kell bevallást benyújtani.

Vendégként az intézkedés azt jelenti, hogy nem kell a szállásadók felé pluszban idegenforgalmi adót fizetni.

Felhívjuk  a  szállásadókat,  hogy  az  adóköteles  vendégéjszakákat  vallják be, mert amennyiben az előző évhez hasonlóan állami kiegészítést kapna az önkormányzat, annak alapja csak is az Önök által benyújtott bevallásokon szereplő adatok lehetnek.

Balatonmáriafürdő  településen ez évben szúrópróba szerű ellenőrzéseket tartunk, bízva a szállásadók jogkövető magatartásában.

 

Galácz György                                    Mestyán Valéria
polgármester                                       címzetes főjegyző

 

Megszakítás