Oldal kiválasztása

A Balatonmáriafürdői Helyi Értéktár Bizottság szervezésében 2022. június 23-án projektzáró rendezvényre került sor a Községházán, a Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria közösségi termében. A HUNG-2020/6418HF/590/2020 jelű hungarikum pályázati program keretében elkészült a Huszár Mihály – Benczik Ildikó: Helyi értékeink nyomában című könyv. A rendezvényen Galácz György polgármester köszöntötte a megjelent érdeklődőket. Az eseményen megjelent Zahorán-Széchényi Ákos, gróf Széchényi Imre dédunokája is. A kötet két szerzője ismertette az elmúlt év pályázati munkáját, és az előadásaikban betekintést nyújtottak a balatonmáriai helyi értékek feltárásába és publikálásába. Az elkészült kiadványt dr. Lukács Gábor egyetemi docens, általános campus főigazgató-helyettes (MATE Georgion Campusának) méltatta. A 120 oldalas, keménytáblás, színes könyv a helyi értékegybe gyűjtés folyamatát, a helyi identitás megerősítését szolgáló 30 éves munkát mutatja be. A kötet grafikai munkáit és tördelését Vass Lívia végezte. A kiadvány a keszthelyi Ziegler nyomdában készült 500 példányban.

A 2022 júniusában elkészült helytörténeti munka fontos állomás a helyi közösség történetében, egy hosszú folyamat lezárását jelenti. Balatonmáriafürdő Község Önkormányzatának a rendszerváltás óta fontos volt, hogy megemlékezzen jeles lakosairól, nyaralópolgárairól és ápolja a múltjának emlékeit.  Az elmúlt közel 30 évben emlékezetes programok, rendezvények valósultak meg, az elkötelezett személyek pedig kiemelten kezelték az ismeretterjesztést. A könyv bejárja ezt az utat, leírja ezt a folyamatot, az értékfeltárás lépcsőfokait sorra számba veszi. A kiadvány a település történetének leírását új adalékokkal gazdagítja és összefoglalja. A helyi értékek leírását tovább árnyalja és részletezi, további fotókkal gazdagítja és leírja. A könyvben külön fejezetben emlékeztek meg Bándi Margitról, akinek tevékenysége nagy hatással volt a térségünk közéletére, kulturális életére, valamint arról hogyan ösztönözte a helytörténeti kutatómunkát. A kötet mellékletében megjelenik néhány írás, esszé a településtörténet témakörében is. A szerzők külön fejezetben gyűjtötték össze a település érdekében végzett munkájukért kitüntetett személyek és közösségek névsorát is. A könyvet sok fotó illusztrálja, amelyek legtöbbje az Andrássy Mária Közösségi Ház archívumából származik.

A könyvbemutató során elhangzott, hogy a 2020-ban elnyert pályázat megvalósítási határideje a járvány időszak miatt többször módosult. A programok ugyan halasztást szenvedtek, de hiánytalanul megvalósultak. A projekt keretében vállaltak alapján elkészült egy ismeretterjesztő rövidfilm a helyi értékeinkről, amelyet az állandó kiállítás részeként lehet megtekinteni.

  1. augusztus 10-én időszaki értéktár kiállítás nyílt meg a Helytörténeti Gyűjtemény galériájában, amelyben tablók segítségével lehet megismerni a közös kincseinket.

Az értéktár bizottság tagjai 2021. szeptemberében a helyi gyűjteményben és az időszaki kiállításban a helyi idősek klubja tagjainak tárlatvezetéssel egybekötött előadást tartottak. Akadtak az idősek között olyanok, akik a családi emlékezet alapján még ki tudták egészíteni a látottakat, és felidézhették a gyerekkorukat. Egy következő klubnap alkalmából pedig helyismereti vetélkedőt szerveztek a klub tagjaival közösen a megszerzett ismeretek felhasználásával. Egy másik alkalommal a balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskolával együttműködve a helyi iskolásokat is meghívták múzeumlátogatásra, amely során megismerhették Balatonmáriafürdő történetét és a helyi értékeket. Később a községi és iskolai könyvtárban az értéktár bizottság tagjai helytörténeti vetélkedőt szerveztek számukra. A vetélkedő alkalmával Meretei Jánosné pedagógus, könyvtáros volt a segítségünkre.

A könyvbemutatót jóhangulatú kötetlen beszélgetés zárta. A könyvet a Községházán lehet majd beszerezni.

A Balatonmáriafürdői Helyi Értéktár Bizottság természetesen folytatja a munkáját, az elkövetkező években is várhatóak ismeretterjesztő előadások és időszaki kiállítások, valamint folytatódik az újabb helyi értékek gyűjtése, a Helyi Értéktár kibővítése is.

Benczik Ildikó – Huszár Mihály
Képek: Osvald Gábor

Megszakítás