Oldal kiválasztása

A balatonmáriafürdői Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria 2023. június 21-én adott otthont a helyi értéktár bizottság hármas könyvbemutatójának. A népes hallgatóságot Galácz György polgármester köszöntötte, majd Huszár Mihály, az értéktár bizottság elnöke beszélt röviden a könyvbemutató ötletéről, majd azt követően moderálta a rendezvényt.

Elsőként Kabai Gergely mutatta be a tavaly év végén megjelent „A bari-hegyi Szent Donát-kápolna története” című kötetét. Előadásában beszélt Hollád település szőlőhegyeinek (holládi és bari) tájtörténetéről és a kápolna kutatástörténetéről. Kiemelten szólt az épített örökségek, így a pincék és a kápolna mai helyzetéről, valamint a települési értéktár munkáját is röviden bemutatta.

A következő előadó, dr. Müller Róbert ny. múzeumigazgató volt, aki a „Fejezetek a balatongyöröki szőlő- és borkultúra történetéből” című kötet szerkesztőjeként ejtett szót a helybeli szőlőkről, és kitért a TSZ-szervezés korszakára is. 

Őt követte Bíró Róbert balatongyöröki polgármester, aki a filoxéra vész időszakába és a Mária-telep alapításához vezető dokumentumokba nyújtott betekintést. A hallgatóság Bucsy József györöki tanítóról, a mária-telepi II. szakasz hegyközségi vezetőjének munkásságáról is információkat kapott. A györöki előadók közül végezetül Töreky András ismertette röviden a becehegyi Szentháromság kápolna történetét.

A könyvbemutató harmadik bemutatásra kerülő kötete, a házigazda értéktár bizottság, „Helyi értékeink nyomában Balatonmáriafürdőn” című munkája volt. Benczik Ildikó társszerző a helyi értékfeltárás munkájáról, a könyv tartalmáról, a balatonmáriai értékeinkről nyújtott áttekintést. Az esemény zárásaként Huszár Mihály összefoglalta mindazon közös tudnivalókat, amelyek összekötik a három szőlőheggyel rendelkező települést.

A rendezvényt dedikálás és kötetlen beszélgetés zárta. Az egyes könyveket a kiadó települések önkormányzatainál lehet beszerezni.

Megszakítás