Oldal kiválasztása

Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves

Helyi klíma stratégiák kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása a Balaton dél-nyugati térségében

Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata és Balatonfenyves Község Önkormányzata 100%-os, vissza nem terítendő támogatás keretében 12,7 millió forintot nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „KEHOP-1.2.1-18 Helyi Klímastratégiák kidolgozása valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati kiíráson. A KEHOP-1.2.1-18-2018- 00098 azonosító számú, 12 709 980 Ft forint összköltségű projekt keretében beszerzésre kerül településenként egy-egy Steora Standard okospad. Helyi klímastratégia készül, valamint akcióprogramok keretében felhívják a lakosok figyelmét a klímaváltozás jelentőségére és fórumokkal tájékoztatókkal segítik a környezeti szemléletformálás megvalósításában.

A projekt várható befejezési dátuma: 2020. október 31.

Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves községek közös klímastratégiája
2020-2030

Klímaváltozás a Balatonon
Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves

A projekt keretében átfogó programsorozattal kívánják elérni a helyi intézményi szereplők, a lakosság, valamint a gyerekek szemléletformálását. Ehhez tájékoztató workshopokat, fórumokat tartanak, a gyerekek részére kreatív és játékos foglalkozásokat szerveznek.

A megvalósítás során nagy hangsúlyt fektetnek a mind a médiában, mind az írott sajtóban való megjelenésre. Előbbi esetén a projektet teljes mértékben elérhetővé és megismerhetővé teszik a községek honlapján. Utóbbi esetén a térségi jelentős magazinokban tesznek közzé cikkeket.

Az okospadok elsődleges funkciója, hogy a pad körüli klíma adatokat gyűjti és ezzel hozzájárul a környezet klíma változásainak nyomon követéséhez. Napelemes rendszerrel működik, ami a jelenlegi fejlettség alapján a legkörnyezetkímélőbb technológia, ezen felül alkalmas bármilyen elektronikai eszköz kábeles és kábel nélküli töltésére alkalmas, valamint internethozzáférést biztosít a felhasználók számára.

 A környezeti szemléletformálás minél hatékonyabb érvényesülését segíti a „ÖkoHős Kihívás” nevű mobilapplikáció. 

A projekt megvalósítása kapcsán érdemes figyelemmel kísérni a balatonmariafurdo.hu weboldalt,
ahol minden információ egy helyen megtalálható, továbbá a programsorozathoz kapcsolódó részvételre is lehetőség nyílik!

További információ:
Babina Gabriella
babinagabi@balatonmariafurdo.hu
06 (85) 375-266

PÁLYÁZATI HÍREK

2020.11.04.
Klímaváltozás-fenntarthatóság Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen
A projekt keretében kidolgozásra került a helyi klímastratégia és megvalósultak a szemléletformálási programok. Sikerült a figyelmet felkelteni a klímaváltozás okozta problémákra és arra, hogy az egyes ember mit tehet a természeti környezet megmentéséért.

Két Workshop, négy fórum és a gyerekek részére szervezett kreatív játékos foglalkozások járultak hozzá a pályázat sikeréhez.
A megvalósítás során hangsúlyt fektettünk a személyes tájékoztatásra, az elektronikus és az írott sajtóban való megjelenésre.

Az idősebb korosztályt igyekeztünk megnyerni érdekes előadások szervezésével. A gyerekek körében a vetélkedők és a kirándulások jelentették a legnagyobb élményt. Színesítette és hatékonnyá tette a tudatos gondolkodást az „Ökohős Kihívás” nevű applikáció is.

A projekt adatai teljes mértékben elérhetőek Balatonmáriafürdő honlapján és a pályázat Facebook oldalán (Klímatudatosságot erősítő programok Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen).

Célunkat elértük: az érdeklődő lakosság megismerkedett az új fogalmakkal és a cselekvési lehetőségekkel a klímatudatosság jegyében.

Mindannyiunk felelőssége a teremtett világ megőrzése.

Áder János szavait idézzük: A fenntarthatósági fordulat, amely a világ egészét érinti új szemléletmódot és új tudást igényel az ember okozta klímaváltozás megállításáért.

Kovácsné Végh Diána
Meretei Jánosné
Galáczné Paizs Anikó

 2020.09.18.
Tanulmányút a Berekbe
Szeptemberi napfényes délutánon az önkormányzat dolgozói szakmai tanulmányi kiránduláson vettek részt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó berekben.
A túra célja a szemléletformáláson kívül tapasztalatot szerezni a klímaváltozás hatásairól és a környezeti változásokról. Berekjárás közben beszélgettünk a 10 éve
meghalt Futó Elemér természeti őrről és azonos című könyvéről. Ezt írja a tájról: „A berek: Vizes természeti táj: Nádasokkal, bokros rétekkel, mocsarakkal, félelmet keltő ingovánnyal teli, ki nem ismeri, borzong és fél tőle. Aki ismeri, az is borzong a sok megélt gyönyörűségtől és – nem fél tőle.”

Bízunk benne, hogy kirándulásunkon ez utóbbi megállapítás valósult meg. Futó Elemér munkássága példaértékű, hogy egy ember mennyi mindent tud tenni a
természet védelme érdekében, hogy a következő nemzedék is megélni, csodálni tudja ezt a szépséges tájat.

Szeretnénk, ha minél többen megismernék, hogy milyen élmény a berekjárás.
Kívánjuk, hogy minél többen látogassák meg a Kis-Balatont.

Kovácsné Végh Diána
Meretei Jánosné
Galáczné Paizs Anikó

2020.09.16.
Balatoni séta – Balatonfenyves
Iskolakezdés után, szeptember közepén a kialakult járványügyi helyzet miatt csak egy rövid szakmai tanulmányi sétát tettek a Fekete István Általános Iskola alsós diákjai a Balaton partjára. Szemléletformálási céllal megfigyelték a természeti környezetet. 

Beszélgettek arról, hogy milyen gyönyörű helyen élnek, s hogy milyen fontos az ökotudatos magatartás, hogy ez a szép környezet sokáig megmaradjon. 

Apró szokások megváltoztatásával az egyén is sok jót tehet a természet védelméért.

Megemlékeztek a 10 éve meghalt Futó Elemérről, a neves természetvédelmi szakemberről, aki a Kis-Balaton „Matula bácsija” volt.

Reméljük, hogy tavasszal a gyerekek el tudnak látogatni a Kis-Balatonra is.

Addig is minden kisdiáknak üzenjük:
„Gyönyörű helyen élsz, kerékpározz sokat, élj sportosan, egészségesen, ökotudatosan!”

Kovácsné Végh Diána
Meretei Jánosné
Galáczné Paizs Anikó

2020.07.14.
Klímaváltozás a Balatonon – Balatonfenyves
A klímatudatosságot erősítő interaktív foglalkozás az óvodában július 14-én került megtartásra azért, hogy a gyerekek a már megszokott környezetükben kényelmesen vehessenek részt azon. A foglalkozás célja az volt, hogy óvodás korú gyermekek megismerkedjenek a klímaváltozás fogalmával, továbbá az azzal kapcsolatos cselekvési lehetőségekkel.  E program keretében először egy rövid tájékoztatót hallgattak meg képek, fotók vetítésével egybekötve. Néhányan már ekkor bekapcsolódtak saját tapasztalaton alapuló véleményekkel, kérdésekkel.

Szívesen tanulták a játékos, mozgásos dalokat, ügyesek voltak a rajzos feladatlapok megoldásában is.
Zárásként aktívan, kapcsolódtak be a gyakorlati szelektív szemétválogatós játékba, amelyet szintén sikeresen oldottak meg.

Reméljük ez a délelőtt elérte a célját, a gyerekek környezettudatos magatartását erősítette, felkeltette érdeklődésüket a téma iránt, mivel ebben az életkorban nagyon fogékonyak, nyitottak, érzékenyek.

Meretei Jánosné
Kovácsné Végh Diána
Galáczné Paizs Anikó

2020.07.10.
Sikeres túra a Kis-Balatonon (Szakmai kirándulás szemléletformálási céllal)
Július 10-én tanulmányi kiránduláson vettek részt a Balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskola táborozó tanulói, lelkes diákjai.
A kirándulás fő célja a szemléletformálás mellett az volt, hogy a gyerekek tapasztalatot szerezhessenek a klímaváltozás hatásairól Kis-Balaton tájvédelmi körzetben.

A Kányavári-szigeten a Kis-Balaton természeti élővilágát ismerhették meg. A Búbos Vöcsök tanösvényt járták be, megismerték az itt élő madárvilágot. A megfigyelő helyen láttak szürke és fehér gémet, kócsagot, vízicsibét, tőkés récét, barát récét ……..

Élmény volt a gyerekeknek a több szintes Kilátótorony megmászása, beszélgetés a horgászokkal és többen a játszótéren szabadon kalandoztak. Uzsonna után rövid előadást hallgattak a gyerekek a mocsarak és nádasok élővilágáról és a klímaváltozás hatásairól. A délután folyamán a kisebbek lerajzolták élményeiket, a nagyobbak megfogalmazták kérdéseiket:

 • Mi volt régen a Balaton helyén?
 • Hogy hívjuk, amikor sok madár egy helyen fészkel?
 • Melyik a doktorhal?
 • Melyik a legvédettebb emlős?
 • Mi köze a halhoz a csíkos Káposztának?
 • Miért alakítottak ki ekkora csatornarendszert?
 • A klímaváltozás hogy hat a Balaton jövőjére?

Reméljük, hogy az élményszerű kirándulás megmarad a gyerekek emlékezetében, és értékelni, óvni tudják a még körülöttünk meglévő gazdag élővilágot, gyönyörű természeti környezetet. Átérzik, hogy a felelősségük:

„Mi vagyunk az első generáció, amelyik a klímaváltozás hatásait már érzi, és mi vagyunk az utolsó generáció, amelyik még tehet ellene.”
(Barack Obama)

Meretei Jánosné
Galáczné Paizs Anikó
Kovácsné Végh Diána

2020.07.08.
Klímaváltozás a Balatonon – Balatonmáriafürdő
július 8-án megszervezett klíma vetélkedőn vettek részt a helyi általános iskola tanulói, melynek pontos címe: A klímaváltozás hatása a Balatonon.
Rövid megnyitó után a csapatok kialakítására került sor. A gyerekek így közösségben adtak számot a tudásukról. A feladatok között szerepelt:

 • vásárlási totó (csomagolóanyagok, hulladék keletkezése)
 • szókereső
 • szelektív hulladékgyűjtés
 • Rajtad áll: Mit tehetsz a zöld környezetért?
 • megújuló energiaforrások
 • Környezetvédelmi keresztrejtvény

Minden tanuló jutalomban részesült. Az okleveleket Monostoriné Fekete Otília intézményvezető adta át.

A győztes csapat tagjai:
Kőhalmi Eszter
Tüttő Zsombor
Böröndi Zoé
Rozner Sára
Tóth Zselyke
Gelencsér Zétény

Reméljük, sikerült a gyermekek figyelmét a környezettudatos életmód felé terelni.

Meretei Jánosné
Kovácsné Végh Diána
Galáczné Paizs Anikó

2020.07.03.
Interaktív foglalkozás a balatonmáriafürdői Csillagvirág Művészeti Modellóvodában

A klímatudatosságot erősítő interaktív foglalkozás az óvodában július 3-án került megtartásra azért, hogy a gyerekek a már megszokott környezetükben kényelmesen vehessenek részt azon. A foglalkozás célja az volt, hogy óvodás korú gyermekek megismerkedjenek a klímaváltozás fogalmával, továbbá az azzal kapcsolatos cselekvési lehetőségekkel.  E program keretében először egy rövid tájékoztatót hallgattak meg képek, fotók vetítésével egybekötve. Néhányan már ekkor bekapcsolódtak saját tapasztalaton alapuló véleményekkel, kérdésekkel.

Szívesen tanulták a játékos, mozgásos dalokat, ügyesek voltak a rajzos feladatlapok megoldásában is.
Zárásként aktívan, kapcsolódtak be a gyakorlati szelektív szemétválogatás játékba, amelyet szintén sikeresen oldottak meg.

Reméljük ez a délelőtt elérte a célját, a gyerekek környezettudatos magatartását erősítette, felkeltette érdeklődésüket a téma iránt, mivel ebben az életkorban nagyon fogékonyak, nyitottak, érzékenyek.

Meretei Jánosné
Kovácsné Végh Diána
Galáczné Paizs Anikó

2020.03.12.
Klímaváltozás a Balatonon

Ezzel a címmel előadást tartottunk Balatonkeresztúron a Festetics Kristóf Általános Iskolában február 21-én az 1., 2., 3., 4. osztályos tanulóknak. A felsőtagozatosoknak  február 27-én, 28-án tanóra keretében történt meg a tájékoztatás a klímaváltozásról.

A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, s kérdéseikkel, hozzászólásaikkal színesítették, bővítették a hallottakat.

Bízunk benne, hogy a megszerzett ismereteket hasznosítják a hétköznapi életben is: tudatos vásárlás, szelektív szemétgyűjtés, kerékpárral való közlekedés, takarékoskodás az ivóvízzel, a megújuló energiaforrásokhoz való pozitív hozzáállás, biokertészkedés…

Kovácsné Végh Diána
Meretei Jánosné
Galáczné Paizs Anikó

2020.03.11.
Klímaváltozás a Balatonon
Ezzel a címmel előadást tartottunk Balatonfenyvesen a Fekete István Általános Iskolában február 21-én a 1., 2., 3., 4. osztályos tanulóknak.
A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, s kérdéseikkel, hozzászólásaikkal színesítették, bővítették a hallottakat.

Bízunk benne, hogy a megszerzett ismereteket hasznosítják a hétköznapi életben is: tudatos vásárlás, szelektív szemétgyűjtés, kerékpárral való közlekedés, takarékoskodás az ivóvízzel, a megújuló energiaforrásokhoz való pozitív hozzáállás, biokertészkedés…

Kovácsné Végh Diána
Meretei Jánosné
Galáczné Paizs Anikó

2020.01.08
Helyi klímatudatosságot erősítő programok megvalósítása Balatonfenyvesen – Balatonmáriafürdőn

Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn összevont közös klímastratégia készül. E projekt keretében tájékoztató, vitaindító előadást szerveztünk a helyi intézményi dolgozók, felső tagozatos tanulók bevonásával. Célként tűztük magunk elé, hogy a helyi lakosságot széles körben tájékoztatjuk az eseményekről. A figyelemfelkeltő előadás után workshop keretében klíma-totót is kitöltöttek a résztvevők. A rendezvény jó hangulatban zajlott, erősítette a generációk közötti kapcsolatot is.

Jól sikerült az óvodás – iskoláskorú gyermekek számára meghirdetett rajzpályázat is. Célunk volt, hogy rajzokban fejezzék ki gondolataikat a helyi környezeti hatások bemutatásával. Arra kértük a gyerekeket, hogy rajzolják le, hogyan képzelik el lakóhelyüket felnőtt korukban. A rajzokat szakmai zsűri értékelte, s a legjobb tíz rajz díjazásban részesült.

A díjazottak:

Asztalos Vivien, Balatonfenyvesi Kisfenyő Óvoda és Mini Bölcsőde
Schelhammer Zoltán, Balatonfenyvesi Kisfenyő Óvoda és Mini Bölcsőde
Kemény Kálmán Kolozs, Balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola, 4. osztály
Elekes Edina, Balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola, 3. osztály
Toronyi Molli, Balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola, 1. osztály
Hervai Máté, Csillagvirág Művészeti Modellóvoda, Balatonmáriafürdő
Gödöny Gabriella Flóra, Csillagvirág Művészeti Modellóvoda, Balatonmáriafürdő
Kósa Kitti, Balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskola, 4. osztály
Hervay István, Balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskola, 3. osztály
Horváth Péter, Balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskola, 2. osztály

A beérkezett rajzok az önkormányzatok Weboldalán és a pályázat saját Facebook oldalán megtekinthetők.

Facebook elérhetőség: Klímatudatosságot erősítő programok Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen

Programsorozatunk februárban interaktív foglalkozással folytatódik, melyeket az óvodákban és iskolákban szervezünk. Célunk, hogy a gyerekek megismerkedjenek az új fogalmakkal és a cselekvési lehetőségekkel a klímatudatosság jegyében.

Meretei Jánosné
Galáczné Paizs Anikó
Kovácsné Végh Diána

Megszakítás