Oldal kiválasztása

Holládi és balatonmáriafürdői értékek nyomában 1.

2021. július 20-án, a Balatonmáriafürdői Helyi Értéktár Bizottság a Hollád községbeli partnerét látta vendégül. A HUNG-2020/6419 HF/748/2020 „Közös értékeink a Balaton dél-nyugati szegletében – Helyi Értéktár Bizottság létrehozása Hollád községben”- című pályázati projekt megvalósítása a járvány miatti korlátozások következtében több hónapot tolódott. A nyár folyamán új lendületet vettek az események, a rendezvények szervezése is lehetővé vált. A háttérben zajló előkészületek után Holládon is megalakult az Értéktár Bizottság. A július 20-ai program részeként a holládi küldöttség tagjai megismerkedtek Balatonmáriafürdő múltjával és értékőrző munkájával. Nagy örömünkre Holládról sokan érkeztek,Kabai Gergely polgármester és Üst Gyula, a bizottság elnökének a vezetésével. A megjelenteket Galácz György polgármester és Huszár Mihály, az értéktár bizottság elnöke fogadta a Községháza épületében, a Helytörténeti Gyűjtemény galériájában. A polgármester urak a köszöntőjükben kiemelték, hogy múltunk megismerése az identitásunk megőrzésének fontos eszköze; a jövőt csak a múltból tanulva lehet építeni. Benczik Ildikó bizottsági tag előadásában a Hungarikum törvény jelentőségéről és tartalmáról beszélt. Később részletesen ismertette Balatonmáriafürdő Önkormányzatának, a helyi értékek feltárása és megismertetése terén végzett,több mint két évtizedes tevékenységét.

Gazdag múltról lehet a témában beszámolni., melynek eredményei a következők: Többek között Bándi Margit múlhatatlan érdemeként 1996-ban létrejött a „100 éves Balatonmáriafürdő” című kiállítás, 2016-ban pedig az „Üdvözlet Balatonmáriafürdőről!” címmel képeslapos könyv jelent meg. Az eltelt időszakban tevékenyen ápolták gróf Széchényi Imre emlékét, melynek részeként a település névadójának, Andrássy Máriának az újratemetésére is sor került.  Huszár Mihály történész kutatómunkája nyomán pedig a település múltjának érdekes történeteivel is megismerkedhettek az érdeklődők. Az Andrássy Mária Közösségi Házban az elmúlt évek során megrendezett „Fejezetek a településünk múltjából” című előadássorozat erre kiváló lehetőséget nyújtott

A rendezvény további részében Huszár Mihály tárlatvezetésével a vendégek megtekintették a „Balaton-Mária-Fürdő (1896-1945)” című megújított állandó helytörténeti kiállítást. A tárlatban nyomon követhetőek a falunk alapításának eseményei, a szőlőtelepítés, a polgári fürdőélet kialakulása. Egyes jeles személyek, lakók és nyaralók kordokumentumai, akik fontos szerepet töltöttek be a település sorsának alakulásában. A tárgyi emlékek között a vendéglő, a borbélyműhely és a szatócsbolt berendezése igazi kuriózumnak számít.

Egy szerény uzsonna után a küldöttség a faluközpontban, a megújult Rákóczi utcában tett sétát. Megálltunk Széchényi Imre szobránál, a Régens Wagner otthon épületénél, Bárdos Lajos zeneszerző, valamint Bernáth Aurél festőművész családjának nyaralójánál. Végül a kápolna kertjében található látnivalók ismertetése után köszöntünk el a vendégektől, akiket természetesen a kikötő, a Nyugati- övcsatorna sorakozó vitorlásainak látványa ugyanúgy elvarázsolt, mint minden idelátogatót.

Holládi és balatonmáriafürdői értékek nyomában 2.
Ismeretterjesztő előadás Holládon

A HUNG-2020/6419 HF/748/2020 „Közös értékeink a Balaton dél-nyugati szegletében – Helyi Értéktár Bizottság létrehozása Hollád községben” – című pályázati projektkeretében került sor 2021. július 28-án délután a Somogy megyei értékeket és az érték feltárás módszertanát bemutató előadásra. A rendezvény vendég előadója dr. Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, a Somogy Megyei Értéktár Bizottság elnöke volt. A megjelenteket Kabai Gergely polgármester köszöntötte, és a helyi értékmegőrzés fontosságáról, jelentőségéről beszélt. Üst Gyula alpolgármester, a Holládi Értéktár bizottság elnöke beszámolt arról, hogy a bizottság milyen helyi értékeket szándékozik felvenni a helyi értéktárba. Huszár Mihály történész, a Balatonmáriafürdői Helyi értéktár Bizottság elnöke a közös pályázati projekt eddigi állomásairól és a további tervekről beszélt.

Dr. Szajcz Adrián előadásában a Hungarikum törvényről, az értéktár piramis felépítéséről beszélt. Somogy megyei értéktár bizottság tevékenységéről szólva bemutatta a bizottság tagjait, a felvétel módját, és tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogy milyen szempontokat célszerű követni a az előterjesztés benyújtásakor.

Somogy megyében jelenleg 157 megyei értéket tartanak nyilván. A legtöbb ebből a kulturális örökség besorolású, A legutóbb egy hagyományos evezős versenyt vettek fel, jelenleg ez az egyetlen sport témájú. Az épített környezet kategória 35 elemet tartalmaz. A megye kistelepülései sokkal aktívabbak a témában, jellemzően Siófok csak tavaly hozta létre az értéktárát. Az ismertető után sok kérdés és felvetés hangzott el a témában. Az elnök úr üdvözölte Hollád és Balatonmáriafürdő együttműködését, és örömét fejezte ki a, hogy létrejött ismét egy értékes tervekkel rendelkező, aktív értéktár Holládon. A holládi értéktár projekt hamarosan egy szép fotókiállítással folytatódik.

A továbbiakban augusztus 7-én Tőkés László Sándor:„Élet a Bari hegyen”című fotókiállítása nyílik, amely a másnapi,  hagyományos Bari- hegyi, Szent Donát -kápolnai búcsút és szentmisét előzi meg. Itt szintén Tőkés László Sándor kápolnával kapcsolatos archív képeiből nyílik egy kamaratárlat.

Megszakítás